Zeppeliner styrtet i Gandsfjorden / Hafrsfjord 1916.

«Da den skadde zeppelineren L-20 strøk vannet i Gandsfjord, valgte noen fra mannskapet å hoppe ut. Dette gav luftskipet øket løft, det steg og drev med vinden før det strøk terrenget ved Jåttånuten, og havarerte endelig ved Sunde i Hafrsfjord. Mannskapet ble innbrakt og luftskipet beskutt for å brenne av restene av det eksplosjonsfarlige hydrogenet ombord.»(Richard Heng. Tekst)

1916 – Zeppeliner havarerte i Hafrsfjord (EA).

«i Madlaleiren så de hvordan det voldsomme aluminiumsskroget, som ennå var kledd med silkeduk og merket med det tyske krigskorset, slingret i den kraftige vinden. Han kalte til seg sersjant Aalgaard og ga beskjed om å gi kjempen nådeskuddet. Alle skuelystne ble drevet unna, 12 soldater tok oppstilling på 120 meters avstand, siktet på ulike deler av skroget, og fyrte av. Gudbevares, for et smell det ble! Noen av soldatene ble kastet over ende av trykket, ildsøylen sto høyt til værs og antente flere naust i nærheten, ruter ble blåst inn mer enn 300 meter unna, helt inne i sentrum skvatt folk. De trodde dommedag var kommet.

tirsdag 2. mai 1916, hadde zeppelineren L.20 forlatt Tyskland sammen med fem andre luftskip av L-klassen. Drevet av 600 hestekrefters motorer krysset de, hver med et mannskap på 16, den engelske kanal og fant sine bombemål. Fabrikker, smelteverk og jernbaneanlegg ved Middlesbrough, Stockton og Hartlepool, og engelske krigsskip ved innløpet til Firth of Forth ble truffet av granatene som ble sluppet gjennom bombelukene på de enorme farkostene. Men så snudde været fra dårlig til elendig. L.20 forsøkte å fly hjemover mot en vind som økte til 18 sekundmeter, og gjennom et tiltakende snøfokk.
Nivået i bensintanken sank faretruende. L.20 ble presset opp mot Peterhead i Skottland, og så tatt av vinden og drevet over Nordsjøen med en fart av nesten 100 kilometer i timen. Etter fem timer så kapteinløytnant Stabbert, som førte skipet, et flatt landskap dukke opp i horisonten. Han skjønte at det var umulig å nå tilbake til Tyskland og bestemte seg for å lande i det nøytrale Norge, selv om krigens lover ga nordmennene rett til å skyte mot luftskiftet og internere både ham og mannskapet til krigen var over.https://www.aftenbladet.no/lokalt/i/jrn79/storkrigen-strandet-i-hafrsfjord

Det var den ikke. Det var bare selve storkrigen som hadde tatt en tur innom Stavanger.» (SA)

1916 Zeppeliner-havariet i Hafrsfjord (EA).
Mannskaper fra Madlamoen holder vakt ved vrakrestene.

«Artisten Stian Tønnesen fra Stavanger ,medlem i gruppa Vamp, har laget en sang om dette på soloalbumet sitt «Med himmelen som tak».


https://open.spotify.com/track/2rtqniCilkkUZi6XdDJyBL?si=7KLZQwniTU6BgelDcyEUmQ»

(BA)

Publisert av stavangeravis

Kunst, litteratur, kulturhistorie, gamle Stavanger,nyheter, media

Legg igjen en kommentar

Design a site like this with WordPress.com
Sett i gang